EGIPT


Scurt Istoric
Egiptul reprezinta si se mandreste cu una dintre cele mai vechi civilizatii. Perioada dintre anii 3.000 i.e.n. si 525 i.e.n., asa-numita epoca a faraonilor, impartita de istorici in trei etape, a produs cele mai frumoase si cele mai de pret amintiri istorice, care fac Egiptul atat de atragator. Comorile si stiintele antice egiptene i-au fermecat chiar si pe greci. In anul 332 i.e.n. regele macedonean Alexandru cel Mare a intemeiat o dinastie noua, iar in anul 30 i.e.n. Egiptul a ajuns sub dominatie romana, fiind administrat din Constantinopol, capitala bizantina. In 642 e.n. egiptenii au fost cuceriti de arabi, care au impus araba limba oficiala, iar ca religie islamul. Dupa ce Egiptul a ajuns sub dominatia otomana (anul 1517) a avut loc o perioada de declin in viata sa economica si cultural. La sfarsitul sec. al XVIII-lea si inceputul sec. al XIX-lea a urmat o perioada scurta de influenta franceza, dupa care puterea a revenit regelui turc, Mohammed Ali. Intrucat Egiptul a acumulat datorii mari fata de Marea Britanie, in 1882 englezii au preluat controlul tarii si al Canalului Suez. In 1914 Egiptul a devenit parte integranta a protectoratului britanic, iar din 1922 a obtinut independenta formala. In al Doilea Razboi Mondial armata germana a fost nimicita in vestul tarii, la El-Alamein. Egiptul si-a obtinut independentai in 1953. Tara a fost condusa de generalul Mohamed Naguib, pana in 1954, cand puterea a fost preluata de generalul Gamal Abdel Nasser. In anul 1956, Canalul Suez a fost nationalizat. In 1961, cu ajutor financiar si tehnic sovietic, a inceput construirea Marelui Baraj de la Aswan.
In 1967, in urma razboiului de sase zile cu Israelul, Egiptul a pierdut peninsula Sinai, care i-a fost  retrocedata in 1978,  ca urmare a tratatului semnat la Camp David. Apropierea de lumea araba a cauzat izolarea Egiptului, insa, dupa asasinarea presedintelui Anwar Sadat, noul sef al statului, Hoszni Mubarrak, a facut tot posibilul pentru a mentine relatii bune cu „Occidentul“. Totodata a făcut eforturi considerabile pentru obtinerea autonomiei palestiniene in Israel. Astfel relatia Egiptului cu majoritatea tarilor arabe s-a imbunatatit, relatie care in zilele noastre se bazeaza in primul rand pe turism.

Date geografice
Egiptul este cea mai populata tara a Africii de Nord. In partea de nord tarmul este scaldat de Marea Mediterana, iar la est de Marea Rosie. La vest, Egiptul se invecineaza cu Libia, la sud cu Sudanul, iar la nord-est cu Israelul. In partea vestica a tarii se afla Desertul Libian, care ocupa doua treimi din teritoriul tarii, o zona pustie, intrerupta doar de cateva oaze, precum Kharga, Siwa sau Dakhla. Partea estica a tarii este alcatuita de munti, situati paralel cu malul Marii Rosii si de Desertul Arabic, care se intinde si in Peninsula Sinai. Intre desert si tarmul muntos al Marii Rosii, intregul teritoriu este strabatut de fluviul Nil. Aproapeintreaga populatie a tarii locuieste in aceasta fasie fertila.

Obiective de interes turistic

Cairo
Capitala Egiptului si, totodata, cel mai mare oras al Africii – cu 15 milioane de locuitori
, este situat pe malul drept al Nilului si a fost fondat in anul 969. Desi este un oras relativ tanar comparativ cu istoria milenara egipteana, repereinta totusi cel mai mare centru industrial, comercial si cultural al tarii. Atractia turistica principala o constituie obiectivele istorice de la Gizeh, in primul rand piramidele, situate pe malul stang al Nilului. Cairo este o metropola cu o viata ce pulseaza, in care se imbina perfect prezentul modern cu istoria antica.
Orasul se poate imparti in mai multe zone:

– „cartierul“ islamic – se caracterizeaza prin moschee, biserici, iar aerul este patruns de mireasma florilor si de aroma condimentelor. Aici se afla Citadela, o fortareata medievala, construita acum 700 de ani;

– partea romana a orasului este mai veche cu cateva secole decat cea islamica. Este unul dintre primele locuri din lume unde s-au stabilit comunitati crestine si totodata locul sfant al evreilor, musulmanilor si crestinilor care traiesc aici.

Gizehul se situeaza pe malul vestic al Nilului, cu piramidele ultimilor faraoni ai dinastiei a IV-a, adica cu monumentele funerare ale faraonilor Kheops, Chefren și Mukerinos. Piramidele sunt despartite de desert de catre Sphinxul cu trup de leu si fata de om.
Luxor si Karnak
Sunt cele mai vizitate locuri din Egipt. Obiectivul cel mai cunoscut din Luxor este templul dedicat zeilor Amon si Chons.

Karnak, orasul templelor zeului Amon, se afla la aproximativ 2 km de Luxor. Zidurile templelor, obeliscul si statuile ramase peste vreme impresioneaza puternic vizitatorii. Templele din Karnak au fost construite acum 2000 de ani, cel mai mare dintre ele avand o suprafata de peste 5000 mp, fiind cunoscut drept una dintre minunile arhitecturii antice.

Aswan
Orasul antic este situat in nordul Egiptului, pe malul drept al Nilului
. In 1960 s-a construit aici Marele baraj, factor important in viata egiptenilor din punct de vedere al producerii energiei electrice si irigarii terenurilor. Printre atractiile turistice principale se numara templul din Philae, situat pe una dintre insulele de pe Nil. Aswan este unul dintre cele mai frumoase locuri din valea Nilului, numit si „poarta Africii“. In atmosfera orasului intra si panzele albe ale iahturilor, care sunt totodata si mijloacele principale de transport intre insule, deoarece in Aswan nu exista nici un pod.

Valea Regilor si Reginelor
Pe malul vestic al Nilului, la poalele unor creste muntoase ce se inalta deasupra peisajului, se afla imperiul proslavit al celor morți. Mormintele regale din Valea Regilor provin din perioada dinastiilor 18-20. Timp de aproape 500 ani, faraonii au fost ingropati in morminte sapate in stanca, cel mai cunoscut dintre ele fiind monumentul funerar al lui Tutankhamon. Aceste morminte sunt impodobite cu minunate basoreliefuri si mici picturi viu colorate.

In imediata apropiere se afla Valea  Reginelor, cu mormintele acestora si ale copiilor regilor. Cele mai cunoscute monumente din aceasta vale sunt: templul impresionant al reginei Hatshepsut si Coloșii lui Memnon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *